Terrordåd

Terrordåd i Volgograd

Volgograd har haft en mycket framgångsrik historia som handelscentrum och som en knutpunkt för transporter av alla produkter de stora industrierna genererade. Det är finns dock en mörkare sida bredvid den här ljusa framgångshistorien. Volgograd har drabbats av en hel del olika typer av terrordåd. De flesta av dessa har dock hänt nu på senare tid då det har blivit allt mer oroligt i landet med många olika politiskt aktiva grupperingar.

Volgograd – Terrordåd år 2004

En av de allra mest omtalade terrordåden som har ägt rum i eller i närheten av Volgograd är den ryska flygplansbombningarna som ägde rum under 2004. Det var två ryska inrikesplan som attackerades den 24 augusti cirka klockan 23:00 lokal tid. De båda planen hade startat sin flygning från flygplatsen Domodedovo i Moskva.

Det första planet som kraschade var Volga-AviaExpress flight nummer 1353. Flygplanet var av typen TU-134 och hade varit i aktiv tjänst sedan det lämnade fabriken 1977. Planet lämnade Moskva klockan 22:30 för att påbörja sin rutt ner mot Volgograd. Men så långt hann planet aldrig ta sig. Man tappade kontakten med planet fullständigt redan 25 minuter efter starten (cirka 22:55), precis när det befann sig över Tula-provinsen som ligger cirka 18 mil sydöst om Moskva. Vrakdelarna från planet hittade man inte förrän flera timmar senare. Några få vittnen påstod att de hade sett en enorm explosion bara minuter innan planet störtade mot marken. Alla 34 passagerare och 9 besättningsmän miste sina liv den här augustikvällen.

Dess värre slutar inte tragedin här utan bara några minuter senare försvann ett helt annat plan från flygledarnas radar. Det var flight 1047 från Siberia Airlines som också det hade lämnat Moskva tidigare under kvällen. Planet var av samma typ, men en något större modell, och hade varit aktivt i tjänst sedan 1982. Rutten som planet skulle följa gick från Moskva till Sotji. Eftersom två identiska plan försvann nästan samtidigt så dröjde det inte länge förrän man började spekulera i att det faktiskt var ett planerat terrordåd.

Interfax och Vladimir Putin


Det finns dock en annan anledning till att man verkligen tror att det hela var ett genomtänkt terrordåd. En icke namngiven källa på den ryska nyhetsbyrån Interfax har hört att planet skulle ha skickat ut en varning om att det blivit kapat när det flög över Rostov-provinsen omkring klockan 23:00. Bara några minuter efter att varningen skickats ut så försvann planet från radarn. På det här planet var det totalt 38 passagerare och 8 besättningsmän ombord. Ingen av dessa lyckades tyvärr överleva kraschen. Vrakdelarna som fanns kvar av planet hittades morgonen därpå, 9 kilometer från byn Glubokoye.

Kort efter att man faktiskt förstått att det var ett terrordåd det hela handlade om så agerade president Vladimir Putin. Han gav order om att FSB, som står för Federal Security Service, skulle dra igång en ordentlig utredning. Detta för att kunna ta reda på vem eller vilka grupper som låg bakom detta illdåd. Den 28 augusti hittade man de allra första bevisen på att de båda krascherna inte var någon olyckshändelse. Man påträffade nämligen spår av ett mycket explosivt ämne som kallas för RDX bland vrakdelarna av de båda planen. Nu fanns det längre inget tvivel om vad som egentligen hade skett. Kort därefter gick man ut i media med att man hittat sprängmedel bland de båda planens vrakdelar. Direkt gick en liten extremistgrupp som kallar sig för ”Islambouli Brigades” ut och tog på sig ansvaret för de förödande attackerna.

Om dessa påståenden var sanna är fortfarande oklart då man aldrig hittade några speciella bevis för att de faktiskt skulle ha varit inblandade. Den lilla extremistgruppen påstod också att de skulle ha haft fem av sina medlemmar med på varje plan för att kunna genomföra attackerna. Experter finner detta lite konstigt eftersom att det är helt onödigt med så många inblandade för att kunna genomföra respektive terrordåd.

Självmordsbombare och fler attentat

 De senare undersökningarna visade att bomberna hade utlösts av två kvinnliga självmordsbombare vid namn Satsita och Amanta. Amantas bror hade försvunnit tre år innan attacken. Hela hennes familj trodde att brodern hade blivit bortförd av ryska militärstyrkor. En kommendant vid namn Shamil Basayev påstod också att det var han som hade planerat attacken. Det gjorde han i ett öppet brev som publicerades på en extremistsida den 17 september. Han skriver också i samma brev att de två bombningarna kostade honom cirka 4 000 dollar. Dessutom att den lilla extremistgruppen inte alls hade haft något att göra med attentatet.

Flygplansbombningarna var startskottet för en rad förödande terrordåd som alla blev utförda med hjälp av sprängmedel. Redan i februari var det dags för en ny bombning då en självmordsbombare sprängde sig själv i Moskvas tunnelbana. 41 personer mötte döden i detta attentat. Innan dess hade dessutom en mindre bombning blivit genomförd på Moskvas tunnelbanestation. Denna resulterade i 10 dödsoffer. Men dessa mycket tragiska händelser var inte nog. Den så kallade Beslan-massakern ägde rum den 1 september 2004 och resulterade i mer än 335 dödsoffer. Många av dessa offer var barn. Detta terrordåd utfördes av en liten grupp beväpnade islamistiska terrorister som först tagit hela skolan som gisslan.

Det dröjde tre hela dagar innan ryska säkerhetsstyrkor lyckades ta sig in i skolan och avsluta gisslandramat. Dess värre gick det inte alls så bra som man planerat. Situationen krävde både sprängmedel och tunga vapen. Den här händelsen gav dessutom enorma återverkningar i både politiska och säkerhetsanknutna frågor. En stor del av diskussionen handlade om hur man skulle fördela makten i regeringen. Men också hur man skulle arbeta för att kunna förhindra att något så hemskt skulle inträffa igen. Man har också kraftigt ifrågasatt hur räddningsaktionen gick till samt hur många militärer som fanns på plats. Vissa tveksamheter fanns också på hur förberedda militärerna var, och om några av gärningsmännen hade lyckats att komma undan. Skolmassakern satte punkt för ett extremt tungt och tragiskt år för både Volgograd och hela Ryssland med flera terrordåd efter varandra.

Volgograd – Terrordåd år 2013

De mycket tragiska flygbombningarna var dock inte de enda terrordåden som har drabbat Volgograd under åren. Den 21 oktober 2013 steg en självmordsbombare på en buss i Volgograd-distriktet i den södra delen av landet. Personen i fråga var en kvinnlig gärningsman vid namn Naida Asiyalova. Hon hade cirka 500 gram högexplosivt TNT i ett bälte som var fastspänt runt midjan. På bussen fanns, förutom Nadia själv, ytterligare 50 personer. Turligt nog lyckades de flesta klara sig undan döden. Många blev dock brännskadade. Dess värre var det också 7 av passagerarna som mötte sin död den dagen.

Nadia var en 30-årig flykting från den ryska delrepubliken Dagestan. Hon var också gift med en man vid namn Dimitry Sokolov. Han var en aktiv militär från Makhachkala som är Dagestanregionens huvudstad. Attacken som Nadia planerade, och sedan också utförde, skulle från första början ha ägt rum i Moskva. Varför hon istället valde att genomföra sitt attentat i Volgograd är idag fortfarande oklart. Efter attacken bestämde regeringen i Volgograd-distriktet att man skulle ha tre sorgedagar för att hedra de som omkom i attacken. Många invånare valde också att donera blod för att kunna hjälpa de skadade att återhämta sig ordentligt.

Den 16 november, då man hade kartlagt Nadia och hennes plan, bröt sig ryska säkerhetsstyrkor in hos Nadias man som vid det här laget hade gått med i en kontroversiell och rebellisk grupp. Under denna operation avled 5 av medlemmarna i gruppen, varav en var Nadias man. Dimitry, som han tidigare hette, hade också konverterat till Islam och bytt namn till Abdul Jabbar. De personer som dog i bussattacken var Viktoria Koneva (20 år), Maksim Letkov (16 år), Kirill Litvinenko (18 år), Yelena Mikhailova (29 år), Maria Popadinets (18 år), Yulia Prikhodchenko (22 år) och Tatyana Vereshchagina (59 år).

Volgograd en utsatt stad

Men terrordåden inte slutar här. I december samma år utförs ytterligare två terrordåd med bara en dag emellan. Det som varit gemensamt med dessa dåd är att det alltid har varit de publika transportmedlen som varit måltavla. Den 29 december kom ännu ett bombattentat. Den här gången var det tågstationen Volgograd-1 som blev drabbad. Det här attentatet krävde 18 liv och skadade minst 44 personer. Av de 44 skadade var det dessutom 38 som behövde akut läkarvård på sjukhus. Attacken genomfördes cirka 12:45 lokal tid. Själva bomben utlöste man precis innan de stora metalldetektorerna som finns vid tågstationens entré. Det är uppskattat att ungefär 10 kilo sprängmedel användes och att det var av typen TNT. Man fann dessutom övervakningsfilm från två olika kameror som kunde visa vem det var som låg bakom sprängningen.

Till en början var man helt säkra på att gärningsmannen var en kvinnlig självmordsbombare. Det handlade om en kvinna som är känd under namnet Shahidka, eller ”Svarta Änkan”. Lite längre fram i utredningen ändrade man sig till att det nu var en annan kvinnlig gärningsperson vid namn Oksana Aslanova. Detta är än idag oklart eftersom att man inte helt säkert har kunnat urskilja gärningspersonens identitet. Vissa ryska nyhetsbyråer påstår dessutom att man enligt säkra källor vet att gärningspersonen istället var en man. Det har man inte heller lyckats bekräfta. Vissa källor har berättat att mannen hette Pavlov i efternamn. Dock kunde man senare hitta bevis som pekade på att gärningsmannen var en man född i Ryssland, och som hade bott i staden Volzhsk i Mari El-distriktet hela sitt liv.

Islam och Pavel Pechenkin

Denna man hette Pavel Pechenkin vilket var väldigt nära det namntips man tidigare hade fått. Pavel hade under de senare åren valt att konvertera till islam och därmed också bytt namn till Ar-Rusi. Hans pappa hette Nikolai och hade precis som Pavel bott i Ryssland hela sitt liv. Hans mamma hette Fanaziya och hade varit muslim i hela sitt liv. Föräldrarna blev extremt förvånade när anklagelserna mot Pavel blev offentliga. Kort efter att de fått informationen om att deras son kanske låg bakom ett stort terrordåd begav de sig till Dagestan för att försöka hitta honom. Den 7 januari skrev flera stora ryska tidningar att Pavel blivit friad från samtliga anklagelser gällande hans inblandning i de olika bombningarna.

Mitt i all förvirring blev det faktiskt ännu värre. Vissa av de stora tidningarna hade missförstått det hela och istället hade skrivit att han hade befunnits skyldig till alla anklagelser. De experter som varit med under utredningen tror istället att gärningsmannen heter Doku Umarov. Han är en islamistisk militär som har uppmanat till flera olika självmordsbombningar. Dessutom har han en historia av att själv stödja arbetet med att förbereda sådana. En jihadistisk grupp vid namn Vilayat Dagestan klev fram och tog på sig attacken den 19 januari. Gruppen är starkt sammanknuten med Doku Umarov vilket innebar att experterna faktiskt hade rätt.

Ytterligare terrordåd

På morgonen den 30 december exploderade ännu en buss klockan 08:30 lokal tid. Den här explosionen inträffade även den i Volgograd, i ett distrikt som heter Dzerzhinsky. Bussen som blev utsatt för det här attentatet hade numret 1233 och gick längs en rutt som heter 15A. Rutten fungerar som en länk mellan en av Volgograds förorter till stadens affärsdistrikt. Längs vägen passerade bussen också en av stadens större marknader. På en av de bilder man lyckats få fram från ett ögonvittne, så ser det ut som att själva explosionen startade i den bakre delen av bussen.

I den här bombningen miste 16 personer sina liv och 41 blev svårt skadade. Av dessa 41 personer var dessutom 27 så pass illa däran att de krävde akutvård på sjukhus. De kvarlevor man lyckades hitta av den manliga gärningsmannen samlade man ihop från den uppbrunna bussen. Sedan skickades dessa på analys för att kunna skapa en genetisk profil. Gruppen Vilayat Dagestan tog på sig detta attentat också. Man har, bland annat, lyckats hitta en film där man kan se två ryska män vid namn Suleiman och Abdurakhman. På filmen förebereder de kraftiga sprängmedel som de sedan fäster på sina kroppar.